.::VeRa::.  Junior Member    Mesajlar: 47 Katılma Tarihi: Nov 2009 Rep Puanı: 0 | İBADET’İN ÇEŞİTLERİ İBADET’İN ÇEŞİTLERİ;
Dua ve Yardım İsteme
İbadet çeşitlerinden biride duadır.Dua;içinde istek,korku,sevgi,sığınma ,yalvarma,boyun eğme ve tazimi barındıran her türlü istektir.Dua iki çeşittir.1-İbadet duası,2-İstek duası
İbadet Duası;Allah’u Tealanın vechini(yüzünü) arzulayarak,sevabını kazanak ve cezasından kurtulmak için emrettiği hususları yerine getirmektir.Namaz,oruç vb..ibadetler gibi.Bu hal dili ile duadır(Yapılan amelin kabulü böylece Allah’a yaklaşma dileğini içerir.)
İstek Duası;ise bir fayda sağlamak veya zararı önlemek gibi dua edene fayda sağlayacak şeyi istemektir. Bu ikiside birbiriyle ayrılmaz olup birbirilerini gerektirmektedirler.Her ibadet duası aynı zamanda istek duasını da gerektirmekte,her istek duası da aynı zamanda istek duasını kapsamaktadır…
İstiğase;yardım dilemek demek olup başa gelen sıkıntının giderilmesini istemektir.Ancak,sıkıntıda olan kimse istiğasede bulunur..
Peygamber zamanında müminlere sıkıntı veren bir münafık vardı.Müslümanlardan biri çıkıp Haydi Rasulullah’tan istiğase de bulunalım!dedi.Bunun üzerine Peygamberimiz(sav)”Benden istiğase de bulunulmaz.Ancak ve ancak Allah’tan istiğasede bulunabilir..(Taberi el-Kebir de rivayet edilmiştir.)
İsti’ane ise; de yardım dılemektir..ancak istiğase den daha gniş anlamlıdır..Alimler yalnızca Allah’ın güç yetirebileceği bir şeyde ,kalben ya da dille başkasına seslenip dua edenin veya O’ndan başkasından yarsım dileyenin La ilahe illallah muhammeden resulullah derse yahut namaz kılıp
Oruç tutsa ve hacca gitse bile amellerinin boşuna gittiğini vurgulamışlardır..zira İSLAM,Kelime sehadeti şart koşmakla beraber Allah’tan başkasına ibadet etmemeyi de şart koşmuştur.Çünkü;Allah2tan başkasına dua etmek,tevhidin aslına aykırıdır ve tümüyle tevhide terstir..
Rabbimiz şöyle buyurdu;Bana Dua edin,kabul edeyim,Çünkü;bana ibadet etmekten kibirlenenler,aşağılanmış olarak cehenneme gireceklerdir..(Mü’min 60)
[/color][color=#00BFFF] | |
| 11-19-2009 07:41 PM | |