Kadir Gecesinin Amelleri ve Fazileti Bismillahirrahmanirrahim
Kadir Gecesinin Amelleri ve Fazileti
1- Bir hadisi serifte söyle geçer: "Kadir gecesinde ihya tutan kimsenin günahlarini, Allah Teala bagislar."
2- Bir rivayette de söyle geçer:
"Resulullah'a (s.a.a) "Kadir gecesine girdigimizde (o gecede), ne isteyelim Hak Teâlâ'dan?" diye soruldugunda, Resulullah (s.a.a): "Afiyet dileyin." buyurdu.
3- Diger bir muteber rivayette Imam Cafer Sadik'tan (a.s) söyle rivayet edilmistir: "Kadir gecesi olunca gökyüzünün yedinci katindan bir münadi arsin ortasindan söyle nida eder: Allah Teala Imam Hüseyin'in (a.s) kabrinin ziyaretine gelenlerin hepsini bagisladi."
4- Yine söyle rivayet edilmistir: "Kim Kadir gecesinde Imam Hüseyin'in kabrinin yaninda olur da orada iki rekat veya mümkün oldugu kadar namaz kilacak olursa ve Allah'tan cenneti ister ve cehennem atesinden O'na siginirsa, Allah ona istedigi seyi verir ve ona cehennem atesinden siginak verir."
Merhum Meclisi bu gecelerin en degerli ve faziletli amellerini söyle siralamistir: Istigfar etmek, zikir, kendimizin, anne-babamizin akraba ve mümin kardeslerimizin dünya ve ahiretleri ile ilgili hacetleri istemek, Hz. Muhammed'e (s.a.a) ve Ehl-i Beytine mümkün oldugu kadar selat-u Selâm etmek ve bazi rivayetlere göre Cevsen-i Kebir duasinin da bu üç gecede okunmasi müstehaptir.
On Dokuzuncu Gece
Bu gece kadir gecesi olma ihtimali olan üç gecenin ilkidir; diger iki gece ise 21 ve 23. gecedir. Kadir gecesi öyle bir gecedir ki, onun fazilet ve degerine hiçbir gece ulasamaz. O gecede yapilan amel, bin ayda yapilan amelden daha hayirlidir. O gecede yilin mukadderati takdir edilir. Melekler ve büyük Ruh, Allah'in izniyle bu gecede yeryüzüne iner ve zamanin hücceti ve velâyet sahibine inerek takdir edilen seyleri ona sunarlar.
Kadir gecelerinin amelleri iki kisimdir: Bir kismi her üç gecede yapilan amellerdir; bir kismi ise her gecenin kendisine ait amellerdir.
Kadir Gecelerinin Müsterek Amelleri
1- Gusül yapmak. Merhum Allâme Meclisî bu gus lün günes batacagi sirada yapilip onunla aksam namazinin kilinmasinin daha efdal oldugunu yazmistir.
2- Iki rekât namazi, her rekâtta Fâtiha'dan sonra yedi defa Ihlâs Suresi'ni okuyarak kilmak; namazin ardindan da yetmis defa: "Estegfirullahe ve etûbu ileyh" söyleyerek Allah'tan magfiret dilemek ve tövbe etmek. Resul-i Ekrem (s.a.a) kendisinden nakledilen bir hadiste söyle buyurmaktadir. "Kim bu ameli yaparsa, yerinden kalkmadan önce Allah onu ve anne-babasini bagislar."
3- Bir amel de sudur: Kur'ân-i Kerim'i açip önüne kor ve su duayi okursun:
"Allah'im, indirdigin kitabin ve onda bulunan büyük ismin ve güzel isimlerin hürmetine ve kitabindaki korkutan veya ümit veren (ayetlerin) hürmetine, beni cehennem atesinden azat ettigin kimselerden kilmani dilerim senden."
Ve bu duanin ardindan da hacet ve dileklerinizi Hak Teâlâ'dan istersiniz.
4- Bu gecelerde yapilan bir amel de söyledir: Kur'ân'i alip basiniza kor ve söyle dua edersiniz:
"Allah'im! Bu Kur'ân ve onu gönderdigin kimsenin ve onda methettigin bütün müminlerin hakkina ve senden baska hiç kimsenin taniyamayacagi onlar üzerindeki hakkina (sana yalvariyorum)."
Sonra da on defa: Bike ya Allah
On defa: Bi-Muhammedin
On defa: Bi-Aliyyin
On defa: Bi-Fatimete
On defa: Bil-Haseni
On defa: Bil-Hüseyni
On defa: Bi-Aliyy ibnil Hüseyin
On defa: Bi-Muhammed Ibn Eliyyin
On defa: Bi-Ce'fer Ibn Muhammed
On defa: Bi-Musa Ibn Ce'fer
On defa: Bi-Aliyy Ibn Musa
On defa: Bi-Muhammed Ibn Aliyyin
On defa: Bi-Aliyy Ibn Muhammed
On defa: Bil-Hasen Ibn Aliyyin
On defa: Bil-Hucceti
söyleyip hacetlerinizi istersiniz. Bu duada önce Allah-u Teâlâ'yi, Kur'ân-i Kerim'e ve O'nun gönderdigi Peygamber'ine (s.a.a) ve Kur'ân'in methettigi mümin lere sonra da Allah'u Teâlâ'yi kendi mukaddes zatina ve Ehlibeyt'ten olan On Dört Masum'un her birinin hürmetine ant vererek hacet ve dileklerinizi Hak Teâlâ'dan diliyorsunuz.
5- Bu gecenin bir ameli de imkâni olanlar için Imam Hüseyin'in (a.s) mukaddes türbesini ziyaret etmektir. Uzakta olanlar da uzaktan Imam'i (a.s) selâmlayarak ziyaret edebilirler.
6- Bu üç gecede ihya tutmak (bu geceleri yatmadan sabahlamak) da müstehaptir. Bir hadis-i serifte söyle geçer: "Kadir gecesinde ihya tutan kimsenin günahlarini, Allah bagislar."
7- Her üç gecede de yüz rekât namaz kilmanin çok fazileti vardir. Bu namazlarda her rekâtta Fâtiha'dan sonra on defa Ihlâs Suresi okunursa, daha faziletli olur.
8- Su duanin okunmasi da bu üç gecenin müsterek amelidir:
"Allah'im! Menfaat veya zarari elinde olmayan ve kötülügü kendisinden uzaklastiramayan degersiz bir kulun olarak aksamladim. Ben kendi nefsime bunu sehadet ediyor, gücümün zayifligi ve çaremin azligini sana itiraf ediyorum. Su hâlde Muhammed ve Ehlibeyt'ine rahmet eyle ve bu gecede bana ve bütün mümin erkek ve kadinlara vaat ettigin magfireti gerçeklestir ve bana verdigin (nimetlerini) tamamla. Çünkü ben senin, miskin, düskün, zayif, fakir ve asagilik bir kulunum. Allah'im! Ister geciksin (ister gecikmesin), ister rahatlikta olayim isterse sikintida, ister zorlukta olayim, isterse kolaylikta, ister afiyet içinde olayim, ister belada, ister yoksulluk içinde olayim isterse nimet (ve bollukta), lütfettigin seylerde zikrini bana unutturma; verdigin (nimetlerde) iyiliginden beni gafil etme ve icabetinden ümidimi kesme. Kuskusuz sen duayi isiten (kabul eden)sin."
Bu duayi Merhum Kef'emî, Imam Zeynülabidin'den (a.s) nakletmis ve söyle demistir:
"Imam (a.s) bu duayi, Kadir gecelerinde hem ayak üstü, hem oturarak, hem rükûda ve hem de secdede okurdu."
Merhum Meclisî bu gecelerin en degerli ve faziletli amellerini söyle siralamistir:
Istigfar etmek, zikir, kendimizin, anne-babamizin akraba ve mümin kardeslerimizin dünya ve ahiretleri ile ilgili hacetlerini istemek, Resulullah (s.a.a) ve Ehlibeyt'ine mümkün oldugu kadar salât u selam etmek; bazi rivayetlere göre Cevsen-i Kebir duasinin da bu üç gecede okunmasi müstehaptir.
Bir rivayette söyle geçer:
"Resulullah'a (s.a.a) "Kadir gecesine girdigimizde (o gecede), ne isteyelim Hak Teâlâ'dan?" diye soruldugunda, Resulullah (s.a.a): "Afiyet dileyin." buyurdu.
On Dokuzuncu Gece
1- Yüz defa:
(Rabbim olan Allah'tan magfiret diler ve ona tövbe ederim.)
demek.
2- Emirü'l-Müminin Ali'nin (a.s) Kufe mescidinin mihrabinda Ibn Mülcem tarafindan vurulmasinin bu geceye tekabül etmesi münasebetiyle yüz defa:
( Allah'im! Emirü'l-Müminin Ali'nin (a.s) katillerine lânet et.)
söylemek müstehaptir.
3- Önceden ramazan ayinin gündüzleri için altinci amel olarak zikrettigimiz duayi, bu gece de okumak sünnettir.
4- Bu gecenin bir ameli de, su duayi okumaktir:
"Allah'im! Kadir gecesinde hükmedip mukadder buyurdugun, hikmet üzere kararlastirdigin, degismeyen, dönüsü olmayan hükümlerin arasinda beni de Beytü'l-Haram'inin, haclari kabul olan, çabalarinin karsiligi verilen, günahlari affedilen, kötülüklerinin üstü örtülen hacilarindan yaz. Ömrümün uzamasini ve rizkimin çogalmasini mukadder buyur. Ve benim su, su... hacetlerimi yerine getir."
Uyari: "Keza ve keza" (Su, su hacetlerim…) cümlesi yerine hacetler zikredilir.
Yirmi Birinci Gece
Bu gece on dokuzuncu geceden daha faziletlidir. Bu gecede de üç gecenin müsterek amellerini yerine getirmekle birlikte bu gece ve yirmi üçüncü gecenin gusül, ihya ve ibadetine daha çok önem verilmesi, hadislerde üstelenmis ve Kadir gecesinin bu iki geceden birisi oldugu vurgulanmistir.
Muhtelif hadislerde nakledildigine göre, Ehlibeyt Imamlari'ndan birisine, Kadir gecesinin bu iki geceden hangisi oldugu soruldugunda, "Istedigini bu iki geceden birisinde (her iki gecenin amellerini yerine getirerek) bulman kolaydir." veya "Neden her iki gecede de hayir amel islemeyesin?!" seklindeki cevaplarla yetinmis ve kesin belirlememislerdir.
Merhum Seyh Sadûk'un: "Bu iki geceyi ilâhî olan ilmî müzakerelerle geçirmek daha faziletlidir." dedigi nakledilmistir.
Bu geceden itibaren ramazanin son on günlerine ait dualarin okunmasina da baslanilir. O dualardan bi risi, Merhum Kuleynî'nin Imam Cafer Sadik'tan (a.s) naklettigi duadir. Imam (a.s) söyle buyurmustur: Ramazan ayinin son on gününde, her gece söyle söylersin:
"(Ey Rabbim!) Ramazan ayinin bitmesi veya bu gecenin sabah olmasiyla henüz üzerimde azaba vesile olacak bir günahin kalmasi hâlinde, bundan Kerim Vech'inin yüceligine siginirim."
Merhum Kef'emî'nin "Beledu'l-Emin" adli eserin hasiyesindeki nakline göre Imam Cafer Sa dik (a.s), ramazan ayinin son on gecesinde farz ve sünnet namazlardan sonra söyle dua ederdi:
"Allah'im! Ramazan ayinin geçmis (günlerinin) hakkini bizden taraf eda et. Ona karsi yaptigimiz kusur ve ihmali bagisla. Onu bizden kabul buyur. Nefsimize yaptigimiz zulümden dolayi bizi cezalandirma. Bizi rahmetine mazhar olanlardan kil; mahrum olanlardan degil."
Imam (a.s) söyle buyurmustur: "Kim bu duayi okursa, Allah bu aydaki geçmis kusurlarini bagislar ve geriye kalan günlerinde ise, onu günahtan korur."
Yine Seyyid Ibn Tâvûs'un (r.a) "Ikbal" kitabinda Ibn Ebi Umeyr'-den, Murazim'den nakline göre, Imam Sadik (a.s) ramazan ayinin son on gününde, her gece su duayi okurdu:
"Allah'im! Indirilen kitabin (Kur'ân)'da söyle buyurdun: "Ramazan ayi, ki insanlara yol gösterici, (hakki batildan) ayirt edip açiklayici olarak Kur'ân o ayda indirilmistir..." Kur'ân'i böylece ramazan ayinda indirerek, Kadir gecesini bu aya has kilip bu ayin hürmetini yücelttin.
Allah'im! Iste ramazan ayinin günleri bitmek ve gece leri geçmek üzeredir. Ey mabudum! (Bu günler ve gece lerde) ulastigim durumu sen benden daha iyi bilirsin; sen (itaat veya günahlarimin) sayisina bütün yaratiklardan daha çok vakifsin. Su hâlde mukarreb meleklerinin, gönderilmis peygamberlerinin ve salih kullarinin senden dilerken vasita kildiklari seyleri, ben de vasita kilarak senden, Muhammed ve Ehlibeyt'ine rahmet etmeni, vücudumu (cehennem) atesinden kurtarmani, rahmetinle beni cennete yerlestirmeni, affin ve kereminle bana lütufta bulunmani, (sana) yakinlasmak için (yaptigim amelleri) kabul buyurmani, duami kabul etmeni ve korku günü olan Kiyamet günü için öngördügün bütün korku ve dehsetlerden beni emniyete alarak minnetine mazhar kilmani diliyorum.
Ey mabudum! Ramazan ayinin gündüz ve geceleri geçer de üzerimde beni cezalandirmana sebep olacak bir suç ve günah veya benden kisasini alacagin bir yanlisim kalir ve onu bagislamazsan, bundan (ancak) Kerim Vech'ine ve yüce celaline siginirim. Ey efendim; ey efendim; ey efendim; ey (yüce Allah)! Senden baska ilâh yoktur; çünkü senden gayri bir mabut olamaz; sana yalvariyorum; bu ayda benden razi olduysan, rizani daha da artir ve eger razi olmadiysan, su anda benden razi ol; ey merhametlilerin en merhametlisi! Ey Allah, ey tek, ey noksansiz-ihtiyaçsiz, ey dogmayan ve dogurmayan ve hiçbir sey kendisine denk olmayan (Rabbim)!"
Pesinden su duanin sik sik tekrarlanmasi tavsiye edilmistir:
"Ey Davud aleyhisselâm için demiri yumusatan; ey Eyyup Aleyhis-selâm'in büyük sikinti ve kederini gideren; ey Yakup aleyhisselâm'in üzüntüsüne son veren; ey Yusuf Aleyhisselâm'in gamini bertaraf eden (Yüce Allah)! Muhammed ve Ehlibeyt'inin hepsine, sana yakisir sekilde rahmet eyle; bana, kendine yakisir sekilde muamele et, benim hak ettigim sekilde degil."
"el-Kâfî" , "el-Muknia" ve "el-Misbâh" kitaplarinda, yirmi birinci gece için su dua nakledilmistir:
" Ey geceyi gündüze ve gündüzü geceye dâhil eden; diriyi ölüden ve ölüyü diriden çikaran; ey istedigine hesapsiz rizk veren; ya Allah, ya Rahman; ya Allah, ya Rahim; ya Allah, ya Allah, ya Allah! Güzel isimler, yüce örnekler, yücelik ve nimetler sana mahsustur. Senden, Muhammed ve Ehlibeyt'ine rahmet etmeni ve bu gecede benim ismimi saadetli insanlarin isimleri arasina, ruhumu ise sehidlerin ruhlarinin yanina yerlestirmeni, iyiligimi illiyyîn makamina (kabul derecesine) ulastirmani, kötülügümü bagislamani diliyorum. Bana kalbimle bütünlesen (hiçbir zaman ayrilmayan) bir yakin; süpheyi benden uzaklastiracak bir iman lütfetmeni ve benim için kismet et tigin seylere beni razi kilmani diliyorum senden. (Allah'im!) Dünyada da bize iyilik nasip et, âhirette de. Bizi, yakici atesin azabindan koru. Bu gecede bana zikrini, sükrünü, sana yönelmeyi, tövbe etmeyi nasip et ve Muhammed ve Ehlibeyt'ini (ona ve Ehlibeyt'ine selâm olsun) muvaffak kildigin seylere beni de muvaffak kil."
Yirmi Birinci Gecenin Özel Amelleri
Merhum Kef'emî Seyyid Ibn Bâkî'den naklen yirmi birinci gecede okunmasi için su duayi da rivayet etmistir:
"Allah'im! Muhammed ve Ehlibeyt'ine rahmet eyle ve bana, cahilligin kapisini (yüzüme) kapatacak hilim, be ni her türlü sapikliktan koruyacagin bir hidayet, yüzüme fakirliklerin kapisini kapatacagin bir zenginlik, benden güç süzlükleri giderecegin bir kuvvet, beni her türlü zilletten kurtarip yüceltecegin bir izzet, beni her türlü asagiliktan kurtaracagin bir üstünlük, benden her türlü korkuyu giderecegin bir emniyet, beni her çesit beladan alikoyacagin bir afiyet, yüzüme her çesit yakin (kapisini) açacagin bir ilim, benden her çesit süpheyi uzaklastiracak bir yakin ver ve bana icabet (dualarin kabul olmasi) (kapisini) açacak bir dua nasip et; bu gece, su an, simdi, simdi, simdi; ey kerem sahibi (Allah)! Yine bana katinda masum olanlarin huzurunda kurtulusa ermem için, hakkimda her rahmete vesile kilacagin bir korku ve günahla aramda engel kilacagin bir korunma nasip et. Rahmetin hakkina ey merhametlilerin en merhametlisi!"
Söyle rivayet edilmistir: Hammâd b. Osman ramazan ayinin yirmi birinci gecesi Imam Cafer Sadik'in (a.s) yanina gittigi zaman Imam (a.s), 'Ey Hammâd, gusül etmis misin? ' diye sordu . Hammad , 'Evet, canim sana feda!' diye cevap verdi. Imam (a.s) bir hasir istedi ve Ham-mad'i yanina çagirarak namaza durdu. Böylece bir müd det Imam'la (a.s) birlikte namaz kildilar. Ve bilahare namazlarimizi bitirdiler. Sonra Imam (a.s) dua etmeye basladi; Hammad da 'Amin!' diyordu. Bu durum safak atincaya kadar devam etti; sonra Imam (a.s) hizmetçilerinden bazilarini da çagirdi. Imam öne geçti; ezan ve kamet okudu ve birlikte sabah namazini kildilar. Birinci rekâtta Fâtiha, Kadir, ikinci rekâtta ise Fâtiha ve Ihlâs Surelerini okudu.
Hak Teâlâ'ya, tesbih, tahmid, takdis, sena ve Re sulullah'a salât u selamdan ve bütün müminlere ve Müslümanlara dua ettikten sonra, Imam (a.s) uzun bir zaman secdeye kapandi ve ben onun nefesinden baska bir sey duyulmuyordu. Sonra "el-Ikbal" kitabindaki su duayi sonuna kadar okudu: "La ilahe illa ent; mukallibe'l-kulub-i ve'l-ebsar…"
Merhum Kuleynî'nin nakline göre Imam Bâkir (a.s) 21. ve 23. geceler oldugunda, gece yarisina kadar dua eder, ondan sonra da namaza dururdu. Ramazan ayinin son on gününde her gece gusletmek müstehaptir. Resulullah'in (s.a.a) ramazan ayinin son on gününde her gece guslettigi rivayet edilmistir. Bu on günde i'tikaf etmek müstehaptir ve çok fazileti vardir; i'tikaf için en faziletli günler bu günlerdir ve sevabinin iki hac ve iki umreye bedel oldugu rivayet e dilmistir. Yine Resulullah'in (s.a.a) bu on günde mes citte i'tikaf ettigi ve yatagini toplayip ibadete mesgul oldugu rivayet edilmistir.
Bu gecenin (21. gecenin) bir baska hususiyeti de, Emirü'l-Müminin Hz. Ali'nin (a.s) Hicret'in 40. yilinda, ramazan ayinin 19. gecesinde yaralanip bu gecede sahadete erismesidir. Rivayetlerde söyle nakledilmistir: "O gece, Hz. Hüseyin'in (a.s) sahadetinde oldugu gibi kaldirilan her tasin altinda taze kan görüldü."
Evet, bu gecede Âl-i Muhammed'in (a.s) ve dostlarinin hüzünleri yenilenmektedir. Bu yüzden Merhum Seyh Müfid söyle demistir:
Muhammed ve Âl-i Muhammed'e çok salavât getirin ve Âl-i Muhammed'e zulmedenleri ve Emirü'l-Müminin'in (a.s) katilini lanetleyin.
Ramazan ayinin yirmi birinci günü Emirü'l-Müminin'in (a.s) sahadet günü oldugu için Hz. Ali'yi (a.s) ziyaret etmek ve bugünde Hazreti ziyaret etme konumunda olan Hizir'in (a.s) söyledigi sözleri dile getirmek uygundur.
Yirmi Üçüncü Gecenin Özel Amelleri
"Hediyyetu'z-Zair" kitabinda söyle geçer: Bu gece diger iki geceden (19. ve 21. gecelerden) daha faziletlidir. Birçok hadisten, bu gecenin Kadir gecesi oldugu anlasilmaktadir. Bu gecede bütün isler hikmete uygun olarak takdir edilir. Bu gecenin zik rettigimiz müsterek amellerin yani sira birçok özel amelleri de vardir:
1- Ankebût ve Rûm surelerini okumak. Imam Cafer-i Sadik'tan (a.s) söyle rivayet edilmistir: "Bu iki sureyi bu gecede okuyan kimse, cennet ehlinden olur."
2- Duhân Suresini okumak.
3- Bin defa Kadir Suresini okumak.
4- Bu gecede hatta her zaman Allah'a hamd u senadan sonra Hz. Imam Zaman (Mehdi a.s) hakkinda nakledilen su duayi okumak sünnettir:
"Allah'im! Bu saatte ve bütün saatlerde (simdi ve her zaman için) velin Hüccet b. Hasan'a -salat ve rahmetin O'nun ve babalarinin üzerine olsun- veli, koruyucu, öncü, yardimci, kilavuz ve gözcü ol; böylece O'nu, itaat edildigi halde yeryüzünde sakin (hakim) kil ve uzun bir müddet O'nu orada faydalandir.”
5- Su duayi okumak:
"Allah'im! Ömrümü uzun ve rizkimi bol et. Cismimi sihhatli tut; beni arzuma ulastir. (Yaptigim amellerden dolayi) bedbaht insanlardan olmus isem, beni bedbahtlarin arasindan silip, mesut insanlarin arasina yaz. Süphesiz sen gönderdigin Peygamber'e (salâvatin onun ve Ehlibeyt'inin üzerine olsun) indirdigin kitabinda söyle buyurmussun: Allah istedigini siler, istedigini sabit birakir; ana kitap ise O'nun indindedir."
6- Ve su duayi okumak:
"Allah'im! Kadir gecesinde hükmedip mukadder buyurdugun ve hikmet üzere kararlastirdigin, degismeyen, dönüsü olmayan hükümlerin arasinda, beni de haclari kabul olan, çabalarinin karsiligi verilen, günahlari affedilen ve kötülüklerinin üstü örtülen, Beytü'l-Haram'inin hacilarindan yaz. Ömrümün uzamasini ve rizkimin çogalmasini mukadder buyur."
7- Merhum Seyyid'in "el-Ikbâl" kitabinda naklettigi su dua da bu gecede okunur:
"Ey asikâr oldugu hâlde gizli ve ey gizli oldugu hâlde asikâr olan; ey görünmemesine ragmen gizli olmayan ve ey asikâr olmasina ragmen görünmeyen; ey zatinin künhüne hiçbir vasifla, hiçbir tarif ve (medihle) varilamayan; ey gözden kayip oldugu hâlde hazir bulunan; hazir oldugu hâlde görünmeyen; arandiginda bulunan; göklerden, yerden ve (bu ikisinin) arasindan bir an dahi kaybolmayan; belli bir keyfiyetle algilanmayan ve herhangi bir mekânda veya yönde yer tutmayan (Rabbim)! Sen nurun nurusun; efendilerin efendisisin; her seyi kusatmissin. Münezzehtir misli olamayan, duyan ve gören (Allah)."
Duanin ardindan da hacetlerinizi dileyin.
8- Gecenin basinda oldugu gibi sonunda da gusletmek, bu geceye has bir ameldir.
Bu gecede gusletmek, bu gecede uyanik kalip ibadetle geçirmek, Imam Hüseyin'i (a.s) ziyaret etmek ve yüz rekat namaz kilmak çok faziletli olup önemle vurgulanmistir.
Merhum Seyh Tusî, "Tehzib" kitabinda Ebu Basir'den söyle rivayet etmistir:
Imam Sadik (a.s) bana söyle buyurdu: "Kadir gecesi olmasi ümit edilen (su gecede) yüz rekât namaz kilarak her rekâtta Fâtiha'dan sonra on defa Ihlâs Suresi'ni oku." Ben, "Canim sana feda olsun, bu namazlari ayaküstü kilamaz isem ne yapayim?" dedigimde, "Oturarak kil." buyurdu. "Buna da gücüm yetmez ise, ne yapayim?!" diye sordugumda ise, "Ya tagina uzandigin hâlde kilmaya çalis." buyurdu.
"Deâimü'l-Islâm" kitabinda söyle rivayet eder:
"Ramazan ayinin son on günü oldugunda, Resulullah (s.a.a) yatagini dürer, ibadet için kemerini siklardi. Yirmi üçüncü gece aile fertlerini uyandirir ve uyuyanlarin yüzüne su serperdi."
Hz. Fâtima (a.s) bu gecede aile fertlerinin uyumasina izin vermezdi. Bunu da onlara az yemek ver mek ve gündüzler uyumakla saglamaya çalisir ve söy le buyururdu: "Asil mahrum ve yoksun kimse, bu gecenin hayrindan yoksun kalan kimsedir."
Rivayet edildigine göre Imam Cafer Sadik (a.s) bir ara siddetli bir sekilde hastalanmisti. Buna ragmen ramazan ayinin 23. gecesi oldugunda akrabalarindan kendisini camiye götürmelerini istedi ve o gece sabaha kadar camide kaldi!
Merhum Allâme Meclisî söyle demistir: "Bu gecede Kur'ân'i mümkün mertebe çok okumaya ve "Sahife-i Seccadiye"nin dualarini, özellikle "Mekarimu'l-Ahlak" duasini ve tövbe duasini okumaya ve amelleri yapmaya özen gösterin."
Hatirlatma: Kadir gecesinin gündüzü de gecesi gibi degerlidir ve o günde Kur'ân okumak, dua ve ibadetle mesgul olmak iyidir; çünkü hadislerde Kadir gecesinin gündüzünün de gecesi gibi faziletli oldugu geçmektedir. Ay battı, subh açıldı, Zeyneb nevâya geldi.. Zehra dedi, "Huseyn vay!" alem sedâya geldi... |